Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Archives

Publié par blog813

BC Negra 2017 du 26 janvier au 4  février
Notre ami Paco Camasara (ex libraire de Negra y Criminal) organise depuis quelques années ce festival à Barcelone. Si vous lisez l'espagnol voire le catalan...

S’està acabant el mes de gener, arriba el febrer i, com cada any (i ja en són dotze), autors, editors, crítics, periodistes i, especialment, lectors i lectores ens trobem a Barcelona per parlar de la narrativa negrocriminal i de la diversitat de personatges, trames i atmosferes pròpia d’aquest gènere.

 

El gènere és al centre de la narrativa més publicada i gaudeix, per tant, de la màxima difusió. El Premi Planeta és el més ben dotat i, possiblement el més llegit entre els que es concedeixen a una obra inèdita. El 1984, el guanyava Francisco Gonzàlez Ledesma, amb Crónica sentimental en rojo. Van haver de passar molts anys perquè una novel·la negrocriminal el guanyés un altre cop. Ho va fer Lorenzo Silva, el 2012, amb La marca del meridiano. Però un parell d’anys després, Jorge Zepeda obtenia el guardó amb Milena o el fémur más bello del mundo. I aquest any, ho ha fet Todo esto te daré, de Dolores Redondo. No hi ha dubte que el gènere és ben viu.

Un gènere viu que actualitza les tradicions que ja ha anat creant. Enguany, a BCNegra, retem homenatge als qui ens han fet créixer com a lectors. Fa quaranta anys, l’enyorat Manuel Vázquez Montalbán publicava La soledad del manager, atorgant caràcter de saga a la presència de Pepe Carvalho, un personatge que no sabem si va existir realment. El personatge que ens ha mostrat, mitjançant les seves novel·les i els seus alts i baixos, l’evolució política, social, cultural i gastronòmica d’Espanya. El detectiu que ens ha descobert les entranyes d’una ciutat complexa com és Barcelona.

Retrem homenatge també als trenta anys de la Semana Negra de Gijón. El primer festival de novel·la negrocriminal. A El Musel, les instal·lacions portuàries de Gijón, es va instal·lar fa trenta anys un ring per tal que els autors debatessin mentre uns centenars d’addictes al gènere els escoltaven. Avui, a la Semana Negra de Gijón, hi ha tres espais de debat i són milers i milers els qui passen pels diferents espais. No només segueix en actiu, sinó que ha sobreviscut a l’immobilisme mental d’alguna institució.

A BCNegra seguirem donant veu als i a les qui publiquen la seva primera Novel·la, acollint els clubs de lectura juvenil i repassant el que s’ha publicat l’any que hem deixat enrere.

Començarem fent pública la decisió del jurat del Premi Crims de Tinta, un guardó recuperat gràcies a la col·laboració entre l’editorial RBA i l’Ajuntament de Barcelona. I rebrem Dennis Lehane, guanyador del Premi Pepe Carvalho d’aquest any i un dels grans narradors nord-americans del moment.

Si s’està acabant el gener o acaba de començar febrer i sentiu parlar de narrativa negrocriminal, és que sou a Barcelona, en alguna de les moltes activitats de BCNegra, un festival creat per a la trobada entre els autors i autores i els seus lectors o lectores.

 

Paco Camarasa, comissari de BCNegra

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article